Hírek kategória bejegyzései

Hazánk különleges értékeit mutatták be Tiszavárkonyban

Az előző években az önkormányzat nagyszabású, neves előadókat felvonultató falunappal örvendeztette meg Tiszavárkony lakóit és a rendezvényre, koncertekre odalátogató vendégeket. A jeles eseményt 2019-ben Hungarikum Napokká bővítették. A járvány miatt tavaly ugyan elmaradt a rendezvény, idén azonban ismét örülhettek a helybéliek. Ezúttal a Tiszavárkonyért Kulturális Egyesület (TIKE) vette kezébe a szervezést.

9706634DSC04168a-scaled

– A pandémia után vágytak az emberek a magas színvonalú kulturális programokra ebben a községben is – hangsúlyozta Mészáros Ágota, a TIKE elnökhelyettese.

A rendezvényre látogatók megkóstolhatták a Magyar Ízőrzők Gasztrokulturális Egyesülete jóvoltából a Tiszai halászlét, a magyar gulyáslevest. Érdekesség, hogy a szervezet elnöke, Buzsáki Barnabás két éve a hungarikumnak számító halászlérecepttel nyerte el Nagyszebenben, Európa gasztrofővárosában az aranyérmet.

A karcagi birkapörkölt nagyköveteként a Csontos család mutatta meg, kóstolóval egybekötve, a pörköltkészítés fogásait. Bánrévi Antal a kürtőskalács-készítés titkaiba avatta be a látogatókat. Népművészet mestere címmel büszkélkedő hagyományőrzőkkel is ismerkedhettek a résztvevők: Luka Lajos kosárfonó tartott bemutatót és Szűcs Imre fazekas kerámiáit is megcsodálhatták.

A közönséget Sülyi Károly magyar nóta- és operetténekes szórakoztatta, ő meglepetésvendéget is hozott magával: Sóki Ferenc tárogató művészt. A tárogató ugyanis szintén hungarikumnak számít. A jelenlévők filmvetítésen ismerkedhettek meg a Béres cseppel és Béres József életútjával is.

A meghirdetett pálinka mustrára tizenegy nevezés érkezett. A szintén hungarikum törköly- és szilvapálinkát bemutató Jászsági Pálinka Lovagrend közreműködésével bírálták el az italokat. Gábli Róbert birspálinkája vitte el a pálmát.

Gábli Róbert birspárlata nyerte el a Tiszavárkony legjobb pálinkája címet a Hungarikum Napokon
Fotó: Beküldött fotó

A rendezvényen bemutatták Gróf Széchenyi István hagyatékait is, melynek része a Tisza szabályozása. Megemlékeztek a tiszai árvíz huszadik évfordulójáról is, Tiszavárkony, Vezseny, Tószeg, Nagykörű, Tiszajenő és Kőtelek részvételével. A múltidézésre eljött Lovas Attila, a KÖTI-KÖVIZIG igazgatója, Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, de részt vettek rajta az említett települések polgármesterei is.

– Debreczeni László operatőr készített egy filmet is, melyet egyesületünk rendelkezésére bocsátott és Várkonyban bemutathattunk. A film huszonhat percben foglalta össze az évtized árvizének mozzanatait, miniszterelnök úrral, belbiztonsági szakértővel és lakosokkal készített interjúval.

– Az évtized árvize minden embert érintett a Tisza partján, és csak közös összefogással tudtuk megmenteni a lakóhelyeinket, magukat a családokat, az épített örökségeinket, értékeinket, amelyek a hungarikumok összességét adják. Ezen értékeket kötelességünk bemutatni és megőrizni az utókor számára – hangsúlyozta Mészáros Ágota.

Forrás: https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/hazank-kulonleges-ertekeit-mutattak-be-tiszavarkonyban-3780647/

2020.12.03-Szeretetdoboz átadás

A Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat , a Tiszavárkonyért Kulturális Egyesület , és a Magyar Ízőrzők Gasztrokultúrális Egyesülete is csatlakozott a JNSZ Megyei Önkormányzat és a Magyar Református Szeretetszolgálat  közös Szeretetdoboz akciójához . December 3-án adtuk át nagy mennyiségű tartós élelmiszer  adományunkat Hubai Imre elnök Úrnak .

Szeretetdoboz 01

Szeretetdoboz 02

Szeretetdoboz 03

Magyar Falu program nyertese

Megjelentek a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében meghirdetett kiírások eredményei

Megjelentek a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében 2020. évben meghirdetett „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” című alprogram pályázati kiírásainak eredményei, melyek a kormany.hu oldalon és oldalunkon is elérhetők.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

Forrás: https://bgazrt.hu/megjelentek-a-magyar-falu-program-falusi-civil-alap-kereteben-meghirdetett-kiirasok-eredmenyei/

TIKE nyertes FCA pályázata

Hungarikum pályázat nyertese

unnamed-Hung

 

A bírálat eredménye a palyazat.hungarikum.hu oldalon közzétett „HUNG-2020 pályázatok döntési listája” elnevezésű táblázatban tekinthető meg.

Az Agrárminisztérium HUNG-2020 kóddal pályázatot írt ki a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására. A pályázati felhívás 2020. március 23-án jelent meg, amellyel egyidejűleg lehetőség nyílt a pályázati adatlap elektronikus kitöltésére, illetve a mellékletek feltöltésére. A pályázatok beküldésére június 2. és július 1. közötti beadási időintervallum, illetve a rendelkezésre álló forrás 300%-os kimerülésének bekövetkezése, de minimum fél óra állt rendelkezésre.

A jelentősen megnövekedett támogatási igényre tekintettel az Agrárminisztérium előterjesztésére a Kormány 750 millió forint többletforrást biztosított a benyújtott pályázatok támogatására vonatkozóan. Ezáltal a HUNG-2020 kódjelű pályázati felhívás támogatási keretösszege 230 millió forintról 980 millió forintra emelkedett.

A befogadott és formailag megfelelt 425 pályázatból 360 pályázat részesül támogatásban: az I. támogatási célterület tekintetében 313 darab, a II. támogatási célterület esetében 10 darab, a III. támogatási célterületre vonatkozóan pedig 37 darab.

Forráshiány miatt támogatásban nem részesíthető és a támogatási célnak nem megfelelt pályázatok száma 65 darab, formai szempontok alapján 9 darab pályázat került elutasításra.

A pályázókat e-mailen és postai úton is értesítjük az eredményről, illetve a nyertes pályázókat a Támogatói Okirat kibocsátásához szükséges további teendőkről.

Forrás: